Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Κάλεσμα για τη δημιουργία Ομάδας Βιβλιοθήκης στην κατάληψη Apertus

Η κατάληψη Apertus απευθύνει κάλεσμα στην τοπική κοινωνία της πόλης μας για την δημιουργία Ομάδας Βιβλιοθήκης στον χώρο της. Σχετικά λοιπόν με το κάλεσμα αυτό, η κατάληψη Apertus αναφέρει στην ιστοσελίδα της τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των αγώνων στο Αγρίνιο, από τις άγριες απεργίες των καπνοπαραγωγών και εργατριών γης το 1926, την παρουσία των αρχειομαρξιστών, τις πολιτικές και κοινωνικές αντιστάσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το αναρχικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 που ταρακούνησε το συντηρητικό κατεστημένο της πόλης, την απείθαρχη νεολαία, την αυτοοργανωμένη σκηνή και την δυνατή επανεμφάνιση του αναρχικού χώρου στα τέλη του ‘90 έως και το ισχυρό μαθητικό, αντιφασιστικό και αλληλέγγυο κίνημα των ημερών μας, θεωρούμε απαραίτητη την δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα μπορέσει να εμπλουτίσει με γνώση το αίσθημα αντίστασης που χαρακτηρίζει κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Μια γνώση που μπορεί να επιτευχθεί με τη μελέτη τόσο της τοπικής κινηματικής ιστορίας, όσο και της παγκόσμιας.

Χαρακτηριστικό της εποχής που διανύουμε είναι η ιδιώτευση και η εξατομίκευση στην οποία οδηγούνται μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας λόγω έλλειψης ταξικής και κοινωνικής συνείδησης, αλλά και λόγω της πνευματικής, διανοητικής και πολιτιστικής εξαθλίωσης που επιβάλλεται. Κόντρα σε αυτήν την κατάσταση δημιουργούμε με συλλογικές διαδικασίες ελεύθερους κοινωνικούς  χώρους, όπως αυτόν της κατάληψης Αpertus (από την 1ή Μαΐου του 2010), ως βάσεις του αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο των δομών και δραστηριοτήτων που επιθυμούμε να αναπτύξουμε στην κατάληψη, περιλαμβάνουμε τη δημιουργία βιβλιοθήκης και αρχείου που θα προωθεί την ελευθεριακή κουλτούρα και την αναρχική-αντιεξουσιαστική αντίληψη στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά του καπιταλισμού. Η βιβλιοθήκη, εκτός του δανεισμού βιβλίων για την προσωπική επιμόρφωση του καθένα και της καθεμίας, θα μπορεί να λειτουργήσει και στα γενικότερα κινηματικά πλαίσια της κατάληψης ως πηγή πληροφοριών και γνώσης, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο δράσεις της κατάληψης, όπως κείμενα, εκδηλώσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων κτλ, αλλά και σαν κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία διαδικασιών και δομών αυτομόρφωσης.

Η Ομάδα Βιβλιοθήκης, που έχει τη γενική ευθύνη για την λειτουργία της βιβλιοθήκης και του αρχείου, διατηρεί ανοιχτό χαρακτήρα, αλληλεπιδρά με τη συνέλευση και κινείται σύμφωνα με τις βασικές αρχές και θέσεις της κατάληψης.

Κυριακή 7/05, ώρα 5 το απόγευμα
Στην κατάληψη Apertus, Καλυβίων 70

Στα πλαίσια του καλέσματος θα πραγματοποιηθεί:
- Συζήτηση σχετικά με τους στόχους και τους σκοπούς της Ομάδας Βιβλιοθήκης.
- Συγκέντρωση και αρχειοθέτηση βιβλίων και εντύπων.
*Οι προσφορές βιβλίων και εντύπων είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου