Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Προβολή της ταινίας «Γη και Ελευθερία» στην κατάληψη Apertus


To "Γη και Eλευθερία" είναι μια ταινία του 1995 σε σκηνοθεσία του στρατευμένου βρετανού Ken Loach. Tο θέμα της είναι η Ισπανική επανάσταση. Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο Ντέιβιντ Καρ ο οποίος πεθαίνει σε μεγάλη ηλικία και η εγγονή του, η Κιμ, βρίσκει στα πράγματά του γράμματα από την εποχή του Ισπανικού εμφυλίου. Τότε ξεκινά μία ιστορική αναδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας η ταινία εξιστορεί πως τη δεκαετία του '30 ο Ντέιβιντ, μέλος του ΚΚ Βρετανίας, φεύγει από το Λίβερπουλ για να πολεμήσει ως εθελοντής στην Ισπανία εναντίον του Φράνκο. Εκεί γίνεται μέλος της πολιτοφυλακής του Εργατικού Κόμματος Μαρξιστικής Ενότητας υπό τις οδηγίες του Λόρενς. Μετά από λίγο καιρό τραυματίζεται και όταν αναρρώνει εντάσσεται στις κυβερνητικές ταξιαρχίες, όπου ανακαλύπτει τη σταλινική τους ιδεολογία και την εναντίωση τους στο Εργατικό Κόμμα Μαρξιστικής Ενότητας.

Η Αγγλία ήταν η δεύτερη χώρα σε αριθμό εθελοντών που πολέμησαν με περιπου 3000-4000 εθελοντές να μάχονται τους φασίστες του Φράνκο. Άλλοι 800 περίπου ήταν οι εθελοντές από Σκωτία και Ιρλανδία. Η κοντινή και γειτονική Γαλλία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών που αριθμούσε 8.500-9.000 εθελοντές. Επίσης περίπου 250-400 ήταν οι εθελοντές από την Ελλάδα, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα και από την πόλη μας, το Αγρίνιο.

Η ταινία θα προβληθεί στον χώρο της κατάληψης Apertus (Καλυβίων 70) την Τετάρτη, 03/05, στις 21.00. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την προβολή και το κεντρικό θέμα της ταινίας στην ιστοσελίδα της κατάληψης Apertus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου