Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

R.I.P Benjamin Zephaniah

 


Ο Benjamin Zephaniah, γιος μεταναστών εργατών από τα Barbados και τη Τζαμάικα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην εργατική περιοχή του Handsworth στην Αγγλική πόλη του Birmingham. Ο Benjamin Zephaniah υπήρξε dub-reggae μουσικός και συνθέτης, σημαντικός ποιητής και συγγραφέας καθώς και ηθοποιός. Η ποίηση του (την αποκαλούσε "street politics") 
είχε έντονες επιρροές από την reggae μουσική και κουλτούρα καθώς και από την ποίηση της Τζαμάικα και υπήρξε ιδιάιτερα δημοφιλής στην εργατική και πολυεθνική νεολαία της εποχής εκείνης στην Αγγλία και κυρίως στις Afro-Carribean και Ασιατικές κοινότητες. Επίσης ήταν υπέρμαχος της εργατικής τάξης και στρατευμένος αντιφασίστας μιας και αγωνίστηκε ενάντια στις φασιστικές συμμορίες, στην αστυνομική βαρβαρότητα και στον ρατσισμό που βίωναν οι μετανάστες στην Αγγλία από την Αφρική, την Καραιβική και την Ασία. 'Εζησε από κοντά την πρόσκαιρη άνοδο των ακροδεξιών συμμοριών στους δρόμους του Birmingham και του Λονδίνου στα 80s κυρίως και τόνιζε την αναγκαιότητα του οργανωμένου και στρατευμένου αντιφασισμού ως μέσο αυτο-άμυνας απέναντι στις συμμορίες των νεοναζί. Βίωσε από κοντά τον ρατσισμό και την βαρβαρότητα της αστυνομίας αλλα και τις πολλές εξεγέρσεις και προλεταριακές ταραχές που προκάλεσαν αυτά σε πολλές περιοχές της Αγγλίας όπως στο Handsworth του Birmingham (τη γενέτειρα του) το 1978, στο Brixton του Λονδίνου και αλλού. 


Ο Benjamin Zephaniah επίσης αγωνίστηκε ενάντια στην ομοφοβία που είναι ιδιάιτερα διαδεδομένη στη Τζαμάικα, συμμετείχε σε κινήσεις υπέρ της κατάργησης των μοναρχικών εθίμων στην Αγγλία και υπήρξε αλληλέγγυος στον αγώνα για ελευθερία του Παλαιστινιακού λαού. Το 2003 αρνήθηκε τον "τιμητικό έπαινο"-χαρακτηρισμό του ως Officer of the Order of the British Empire από την Βασίλισσα και τον Άγγλο πρωθυπουργό δηλώνοντας πως εξαγριώνεται όταν ακούει την λέξη empire (αυτοκρατορία) μιας και η αυτοκρατορία αυτή ήταν που για εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούσε ως σκλαβους και βασάνιζε τους προγόνους του. Ο Benjamin Zephaniah υπήρξε επίσης και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων. Εκτός από μουσικός, ποιητής, συγγραφέας, ηθοποιός και ακτιβιστής υπήρξε και λάτρης του ποδοσφαίρου, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της εργατικής τάξης, σύχναζε στις κερκίδες, υποστήριζε την Aston Villa και υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς οπαδούς της.

Ο Benjamin Zephaniah απεβίωσε τα ξημερώματα της 7ης Δεκέμβρη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου