Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Darcus Howe (26/02/1943 – 01/04/ 2017) R.I.P

Στις 01/04 πέθανε στην ηλικία των 74 ετών ο συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής Darcus Howe από την ιστορική περιοχή του Brixton στο νότιο Λονδίνο. Ο Darcus Howe κατάγονταν από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο αλλά σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Αγγλία προκειμένου να σπουδάσει Νομική. Ο Darcus ήταν επίσης ένας στρατευμένος αγωνιστής και πολιτικός ακτιβιστής από τις δεκαετίες ακόμη του '70 και '80. Με το που κατέφτασε στην Αγγλία έγινε μέλος των British Black Panthers το 1970 ενώ έδωσε δεκάδες αγώνες ενάντια στον ρατσισμό, τις φυλετικές διακρίσεις, τον φασισμό, την αστυνομική καταπίεση και βία και συμμετείχε σε εκατοντάδες διαδηλώσεις στο Λονδίνο. Μάλιστα το 1977 είχε καταδικαστεί σε τρεις μήνες φυλάκισης εξαιτίας της εμπλοκής του σε ρατσιστικό κρούσμα κατά τη διάρκεια του οποίου ένας συμπολίτης του, δέχθηκε ρατσιστική επίθεση κάτι που προκάλεσε την επέμβαση του Darcus.  Σύντομα όμως αποφυλακίστηκε μετά από μεγάλη καμπάνια που πραγματοποιήθηκε από αλληλέγγυους. 

(Σε αντιμπατσική διαδήλωση στο Notting Hill του Λονδίνου στις αρχές των 1970s)

Στις 09/08/2011 και ενώ η Αγγλία φλέγονταν κατά τη διάρκεια των μαζικότατων προλεταριακών ταραχών που ακολούθησαν την κρατική δολοφονία του νεαρού Mark Duggan στο Tottenham Του βόρειου Λονδίνου, το BBC πήρε συνέντευξη από τoν Darcus Howe στη γειτονιά του που φλέγονταν από φωτιές και συγκρούσεις. Η παρουσιάστρια του BBC Fiona Armstrong αφού τον απαξίωνε αποκαλώντας τον με λανθασμένο όνομα στη συνέχεια τον ρώτησε " Δεν φαίνεστε να είστε άσχετος και ξένος προς όλα αυτά τα επεισόδια, είστε? Φαίνεστε να έχετε πάρει μέρος σε τέτοια επεισόδια." Η απάντηση του Darcus ηταν πως "Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε επεισόδια. Έχω συμμετάσχει όμως σε διαδηλώσεις που κατέληγαν σε συγκρούσεις. Δείξε λίγο σεβασμό σε ένα γέρο από τις Δυτικές Ινδίες (Καραιβική) και σταμάτα να με κατηγορείς ως μπαχαλάκια. Δείξε λίγο σεβασμό, μην είσαι ηλίθια." Η αντίδραση του Darcus είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν το ρεπορτάζ με την συνέντευξη του Darcus πριν καν ολοκληρωθεί.

(Κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Lewisham του ανατολικού Λονδίνου το 1977, μια από τις μεγαλύτερες νίκες του Αγγλικού αντιφασιστικού κινήματος)

(Το βίντεο με την συνέντευξη του στο BBC το καλοκαίρι του 2011)


(Τραγούδι του dub ποιητή-καλλιτέχνη Linton Kwesi Johnson, που γεννήθηκε στην Τζαμάικα και μεγάλωσε στο Brixton του Λονδίνου. Το τραγούδι απαιτούσε την αποφυλάκιση του Darcus Howe στα πλαίσια της σχετικής καμπάνιας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου