Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

local underground..

Μέσα από αυτή τη μόνιμη στήλη του εντύπου θα παρουσιάζονται τοπικά εγχειρήματα &  συλλογικότητες που κινούνται στον underground χώρο, μακριά από μόδες, μ.μ.ε, εμπορικά ρεύματα & εμπορικές συναλλαγές.

Το πρώτο underground εγχείρημα που θα παρουσιαστεί μέσα από αυτή τη στήλη θα είναι το αυτοοργανωμένο & κοινωνικό ραδιόφωνο της πόλης μας, η Ραδιουργία FM. H Ραδιουργία αποτελεί (& αυτή) γέννημα της κοινωνικής έκρηξης του Δεκέμβρη του ’08 όταν & δόθηκε το έναυσμα για την αναζωπύρωση αλλά & τη δημιουργία πολλών αυτό-οργανωμένων & κινηματικών εγχειρημάτων, χώρων & συλλογικοτήτων (καταλήψεις, έντυπα, ραδιόφωνα, ομάδες κτλ). Κάπως έτσι η Ραδιουργία δημιουργήθηκε τον Φλεβάρη του ’09 με τη μαζική τότε στήριξη του κόσμου (η συνέλευση της που ήταν & είναι ανοιχτή για όλους & όλες, αριθμούσε τότε περίπου 40 άτομα). Αν & δεν ήταν το 1ο αυτοοργανωμένο ραδιοφωνικό εγχείρημα στο Αγρίνιο (είχε προηγηθεί αρκετά χρόνια πριν το Ράδιο Κοκκινοσκουφίτσα που όμως δεν κατάφερε να στεριώσει) είναι σίγουρα το μακροβιότερο. Και παρότι πέρασε (& περνά ακόμη) μέσα από ένα κυκεώνα προβλημάτων που συμπεριλαμβάνουν εσωτερικές διασπάσεις (ένα χρόνο μετά τη δημιουργία της η συνέλευση διασπάστηκε κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη πρόσκαιρη επαναλειτουργία στα ερτζιανά της πόλης της Κοκκινοσκουφίτσας από τους αποχωρούντες από τη συνέλευση της Ραδιουργίας), οικονομικά προβλήματα (τεράστιες δυσκολίες για την αγορά & συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Ραδιουργίας εν μέσω κρίσης & γενικότερης αφραγκίας) & φυσικά η καταστολή από τη μεριά του κράτους (μηνύσεις από το ε.σ.ρ, τη στιγμή που το 90% των εμπορευματικών & συμβατικών σταθμών της πόλης λειτουργούν χωρίας άδεια). Το μεράκι όμως κάποιων ανθρώπων & η ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για μια φωνή αντίστασης, αντιπληροφόρησης & δημιουργίας αποτέλεσαν ντόπες για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια & να συνεχίσει να αποτελεί μια κοιτίδα όασης στα αποστειρωμένα & εμπορευματοποιημένα ερτζιανά της πόλης μας.

Η γενική συνέλευση της Ραδιουργίας FΜ είναι ανοικτή, με οριζόντια δομή και ισότιμα μέλη. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν ίσο δικαίωμα λόγου, ίδιες ευθύνες και υποχρεώσεις ενώ γενικότερα μέλη της δεν μπορούν να είναι όσοι έχουν αστυνομική ιδιότητα (ιδιωτική, δημοτική ή κρατική), όσοι ανήκουν σε παρακρατικές, φασιστικές, εθνικιστικές οργανώσεις ή συνεργάζονται με αυτές και προβαίνουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις ή όσοι έχουν την ιδιότητα μόνιμου στρατιωτικού. Ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της αυτοοργανωσης, δεν έχει κερδοσκοπικό ή εμπορευματικό χαρακτήρα, διαφημίσεις & χορηγούς. Όσες εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης γίνονται, αφορούν την λειτουργία και την εξέλιξη του σταθμού. Οι παραγωγοί της Ραδιουργίας (αλλά & άλλος κόσμος που στήριξε το εγχείρημα με ποικίλους τρόπους) έκαναν (& κάνουν ακόμη) εκπομπές είτε ως μέλη άλλων εγχειρημάτων της πόλης (πχ κατάληψη Apertus, αυτοδιαχειριζόμενο στέκι κτλ) είτε ως πρωτοβουλίες ατόμων. Οι εκπομπές έχουν πολιτικό, πολιτιστικό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό χαρακτήρα & μέσα από αυτές δεν εκφράζονται κρατικά, κομματικά, παραταξιακά, οικονομικά, προσωπικά συμφέροντα, ρατσιστικά, σεξιστικά μηνύματα ούτε προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια & εννοείται πως δεν προωθούνται εθνικιστικές και πατριωτικές απόψεις. Μέσα από τη συχνότητα του σταθμού δόθηκε βήμα σε αγώνες ανθρώπων & συλλογικοτήτων που δεν υπήρχε περίπτωση να καλυφθούν ή να αναφερθούν από τα συμβατικά & καθεστωτικά μ.μ.ε (πχ οι εργαζόμενοι του ιπποκράτειου στη πόλη μας που είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας,  η ομάδα επανασύνδεσης ρεύματος, η συνέλευση ενάντια στην ανάπλαση του πάρκου κ.α).

 Άλλες συλλογικότητες  που βρήκαν βήμα μέσα από εκπομπές στη Ραδιουργία είναι η δική μας de_control (η εκπομπή dub μουσικής αλλά & λόγου One world One race, μια από τις μακροβιότερες του σταθμού, επιμελείται & παρουσιάζεται από το dub’n’bass crew της de_control ενώ το ίδιο crew βρίσκεται πίσω από την επιμέλεια της μουσικής στην εκπομπή Κερκίδα Συνειδήσεων) με τη de_control να σχετίζεται επίσης με την εκπομπή Stoned by dawn (cinema & politics με heavy/stoner rock μουσικό background) καθώς & με το μουσικό κομμάτι του καθημερινού προγράμματος.   Επίσης το group (οπαδών του Παναιτωλικού) της Αυτόνομης Ζώνης απέκτησε φωνή στα ερτζιανά μέσω της Ραδιουργίας με την εκπομπή Κερκίδα Συνειδήσεων.

Η Ραδιουργία με ήδη πέντε χρόνια λειτουργίας,
δράσης, δημιουργίας & αντιπληροφόρησης τόσο μέσα από τα ερτζιανά της πόλης & των περιχώρων όσο & μέσα από τους δρόμους& τις πλατείες αυτής καθώς & μέσω του διαδικτύου συνεχίζει τη δράση της παρά τις αντίξοες πολιτικές & κοινωνικές συνθήκες & καλεί ακόμη περισσότερο κόσμο να τη στηρίξει & να συμμετάσχει στη συνέλευση της . Εδώ & τέσσερα χρόνια η Ραδιουργία συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι στα πλευρά του συστήματος αποτελώντας μια δυνατή τοπική συλλογική δομή αντίστασης & αντιπληροφόρησης που μετουσιώνει & στη πράξη το βασικό μότο της: Αλλάζοντας τον τρόπο που ακούμε τους δρόμους!

Η συνέλευση της Ραδιουργίας είναι ανοιχτή για όλους & όλες & πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 19.15 στο μικρό αυτό δωματιάκι που στεγάζει το studio της, στο 1ο όροφο της πανεπιστημιακής σχολής Αγρινίου. Ο σταθμός εκπέμπει στα FM & στους 87,7 μεγακύκλους (έχει εκπέμψει & στους 88.0) ενώ προσωρινά & για λίγο καιρό ακόμη δεν εκπέμπει διαδικτυακά (online). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σταθμό (πρόγραμμα live & μη εκπομπών, αρχές & θέσεις, αρχείο εκπομπών, αρχείο αφισών κτλ) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση radiourgia.squat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου