Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Εκδήλωση-Συζήτηση-Φεστιβάλ για τη δημιουργία αυτοοργανωμένου ποδοσφαιρικού συλλόγου στη πόλη μας


Το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα πραγματοποιηθεί διήμερη εκδήλωση με φεστιβάλ και συζήτηση με κεντρικό θέμα  τη δημιουργία αυτοοργανωμένου ποδοσφαιρικού συλλόγου στη πόλη μας. Η εκδήλωση θα συμπεριλαμβάνει τουρνουά 5Χ5 και 3Χ3, μουσικές, προβολή του ντοκιμαντέρ "Αυτοοργάνωσε το", μουσικές, αυτοοργανωμένη κάβα και συζήτηση σχετικά με τη προσπάθεια δημιουργίας ποδοσφαιρικού συλλόγου που θα κινείται σε κινηματικά και αυτοοργανωμένα πλαίσια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 07 και 08 Μαίου στη πόλη μας στα γηπεδάκια στο άλσος του Αγ. Χριστοφόρου. Όλοι όσοι πιστεύουν ότι ένα άλλο ποδόσφαιρο ειναι εφικτό ας στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Ακολουθεί το ενημερωτικό κείμενο σχετικά με τη σκέψη και τη πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτο-οργανωμένης ποδοσφαιρικής ομάδας και τα χαρακτηριστικα που θα διεπουν το μελλοντικο αυτό εγχείρημα :

"Η σκέψη της δημιουργίας ενός αυτό-οργανωμένου ποδοσφαιρικού εγχειρήματος στη πόλη μας ήταν μια σκέψη που τριγυρνούσε στο κεφάλι μας πολύ καιρό τώρα. Πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη περίοδος που βιώνουμε εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται από τη παρακμή και τη σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και από την άνοιξη που άρχισε να πνέει στο εγχώριο ποδόσφαιρο με τη δημιουργία αυτοοργανωμένων ποδοσφαιρικών και αθλητικών συλλόγων σε ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Αθήνα, Βόλος, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα). Μια άνοιξη που έδωσε την απαραίτητη ώθηση, δύναμη και ιδέες για να προχωρήσουμε και εδώ στη πόλη μας στη προσπάθεια δημιουργίας ενός τέτοιου εγχειρήματος. 

Οι λόγοι που ξεκινάμε αυτή τη προσπάθεια είναι προφανέστατοι. ‘Έχουμε σιχαθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και γενικότερα τη κατάντια ενός αθλήματος που αποτελούσε από πολύ παλιά το άθλημα των φτωχών, των αδύναμων, των μη ευνοημένων, της εργατικής τάξης. Αυτή τη στιγμή το άθλημα αυτό έχει αλλοτριωθεί από όλους αυτούς που το ελέγχουν, από πολυεθνικές, χορηγούς, τηλεοπτικά κανάλια, μαφιόζους προέδρους και μαστίζεται από κάθε λογής αφεντικά και παρακρατικές τακτικές που το έχουν μετατρέψει σε προιόν προς κατανάλωση, σε άλλο ένα εμπορευματοποιημένο αγαθό, σε μια μπίζνα (χορηγοί, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, στοίχημα κτλ) που μπροστά στη μεγιστοποίηση του κέρδους της δεν υπολογίζει τίποτα και κακοποιεί βάναυσα το άθλημα , σε καταφύγιο μαφιόζων της νύχτας με παρακρατικούς στρατούς. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο με το οποίο δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση και που καμία σχέση δεν έχει με το δικό μας όραμα για το άθλημα αυτό και γενικότερα για τον αθλητισμό. Εμείς θέλουμε το ποδόσφαιρο μας πίσω, θέλουμε τις Κυριακές μας πίσω. Και για να τα πάρουμε πίσω αυτά θα πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, μακριά από κάθε λογής διαμεσολαβητές και σωτήρες. 

Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παρέα η οποία θα στελεχώσει και θα στηρίξει ηθικά, αγωνιστικά και οικονομικά το αυτοοργανωμένο ποδοσφαιρικό εγχείρημα συμμετέχοντας με όποιον τρόπο θέλει. Τα βασικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας αυτής τα οποία θα πρέπει να σεβαστούν όλοι οι συμμετέχοντες είναι τα εξής: 

• Όσο αφορά τη λειτουργία του εγχειρήματος σαν σωματείου το μοναδικό όργανο της ομάδας θα είναι η Γενική Συνέλευση των μελών, η οποία θα συζητά και αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ομάδα σε όλα τα επίπεδα (λειτουργικό, οικονομικό, αγωνιστικό κτλ.). Οι αποφάσεις λαμβάνονται με την μεγαλύτερη δυνατή ομοφωνία, σεβόμενοι πάντα τη γνώμη της μειοψηφίας και προσπαθώντας με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς να επέρχεται η τελική συμφωνία. Οι βασικές δόμες του εγχειρήματος θα πρέπει να να συνώνυμες της αυτοοργάνωσης, της συνδιαμόρφωσης, της οριζόντιας διαχείρισης, καθώς και η απόρριψη των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ όλων όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα, ποδοσφαιριστών, προπονητών και οπαδών.

• Το εγχείρημα αυτό οφείλει να επιδεικνύει τόσο από τους παίκτες του όσο και από τους οπαδούς, δίκαιη συμπεριφορά (fair play) τόσο αναμεταξύ τους όσο και απέναντι στους αντιπάλους. Στα πλαίσια της ισότητας μεταξύ των μελών, δεν γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την εθνική προέλευση, το θρήσκευμα κ.ά. Ο καθένας/καθεμιά είναι ελεύθερος να συμμετάσχει, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις παραπάνω αξίες. Αυτό συνεπάγεται πως συμπεριφορές τέτοιες (π.χ υβριστικά συνθήματα με σεξιστικό, ομοφοβικό, ρατσιστικό περιεχόμενο) τόσο από τη πλευρά των οπαδών όσο και των παιχτών δεν έχουν καμία θέση στους κόλπους του εγχειρήματος .

• Οι μάτσο συμπεριφορές , το φετίχ και η λατρεία της βίας, ειδικά όταν αυτή είναι αναίτια δεν έχουν καμία θέση στο εγχείρημα αυτό. Άλλωστε A.C.A.B. δεν σημαίνει μόνο ότι δεν γουστάρουμε τους μπάτσους αλλά και ότι δεν συμπεριφερόμαστε σαν αυτούς. Για αυτό ακριβώς τον λόγο αρχηγιλίκια, παραγοντιλίκια, βεντετισμοί καθώς και το επίπλαστο μίσος και οι τσαμπουκάδες μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων (κυρίως επαγγελματικών -Π.Α.Ε) θα θεωρούνται ανεπιθύμητες συμπεριφορές για την ομαλή λειτουργία και τη δομή του εγχειρήματος.

• Όσο αφορά το ζήτημα της οικονομικής διαχείρισης της ομάδας , αποτελεί και αυτό σημαντικό ζήτημα. Βιώνοντας καθημερινά την επίθεση του καπιταλιστικού σύστηματος προς στο μεγαλύτερο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, ζώντας μέσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της καπιταλιστικής κρίσης, της ανεργίας αλλά και της λαμογιάς δεν ανεχόμαστε το αγαπημένο μας άθλημα να αποτελεί όργανο των αφεντικών για κέρδη και εξουσία. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους η επίτευξη μιας ανεξαρτησίας και ενός αντιεμπορευματικού χαρακτήρα αποτελεί πρωταρχικό στόχο . Αυτό συνεπάγεται τη παντελή έλλειψη χορηγιών κάτι εύκολα εφικτό εάν βασιστούμε σε οριζόντιες μορφές χρηματοδότησης όπως η ελεύθερη συνεισφορά του καθενός, οι ετήσιες κάρτες μέλους που θα διατίθενται στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου, η οικονομική ενίσχυση από καφενεία, συναυλίες και parties σε ελεύθερους και αυτοοργανωμένους χώρους αλλά και με άλλους τρόπους (μπλουζάκια κτλ) που θα αποφασίζει η συνέλευση.

• Επειδή για όλους εμάς ο αθλητισμός, τα γήπεδα και το ποδόσφαιρο αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια και πεδία ζυμώσεων της καθημερινότητας μας , αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο και τη πολιτική ως συγκοινωνούντα δοχεία. Ακριβώς για αυτό, μια ομάδα που σέβεται πραγματικά τόσο τον εαυτό της όσο και τα κομμάτια αυτά της κοινωνίας που τη περιτριγυρίζουν θα πρέπει να προτάσσει και πολιτικό λόγο όπως και τις ανάλογες δράσεις που οφείλουν να έχουν αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, αντισεξιστικό, αντι-ομοφοβικό, αντιεξουσιαστικό και αντιεμπορευματικό χαρακτήρα. Έννοιες όπως το έθνος, η φυλή ή ο πλούτος ήταν άλλωστε πάντα εχθρικές στις παρέες μας, στις αλάνες που παίζαμε ποδόσφαιρο ή στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας. Αντίθετα έννοιες και αξίες όπως η φιλία, η παρέα, η γειτονιά, η (κοινωνική) τάξη μας και η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο ήταν αυτές που μας ένωναν και μας γέμιζαν δύναμη, ελπίδα και χαμόγελα.

Σκοπός αυτού του διήμερου εκδηλώσεων είναι η πρώτη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό, η πληροφόρηση – ενημέρωση για οτιδήποτε αφορά το μελλοντικό αυτό εγχείρημα, η συνδιαμόρφωση απόψεων και ιδεών σχετικών με το εγχείρημα ελπίζοντας να βρούμε ακόμη περισσότερους ρομαντικούς συνοδοιπόρους που να επιθυμούν και αυτοί ένα ποδόσφαιρο από τα κάτω, ένα ποδόσφαιρο χωρίς ιεραρχίες, ένα ποδόσφαιρο χωρίς αφεντικά, ένα ποδόσφαιρο που να αντιπροσωπεύει και να υπερασπίζεται τη τάξη μας. Εννοείται επίσης πως σκάουτερς θα βρίσκονται σε κάθε σημείο του 2μερου προκειμένου να ανακαλύψουν παιχταράδες που θα επιθυμούν να στελεχώσουν το ποδοσφαιρικό κομμάτι της ομάδας!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 2016 

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου